menu

Journalistiek

Journalistiek is een prachtig vak. Ik vervul het liefst de rol van verslaggever: de lezer, de luisteraar of de kijker vertellen wat er gebeurt. Dat klinkt simpel en dat is het vaak ook, maar het kan ook best ingewikkeld zijn. Hoe feitelijk ook, een journalistiek verslag is en blijft een verhaal en een verhaal betekent keuzes maken. Welk onderwerp behandel je? Wie betrek je erbij? Waar leg je de nadruk op? Wat laat je weg?

Om de risico’s van die onvermijdelijke subjectiviteit enigszins te beheersen, hou ik ervan het verhaal in gesprek met mijn bronnen te zoeken en niet het verhaal van tevoren te bedenken.

Ik heb dertig jaar ervaring met deze manier van werken, voor een reeks van media met name in de financieel-economische hoek. Dat heeft tot mooie verhalen geleid. Daarnaast verdiepte ik mij in de gezondheidszorg en schreef ik veel over digitalisering en de energietranisatie, twee van de grote trends die de komende jaren de samenleving zullen vormgeven.

Hieronder een aantal van de titels waarvoor ik in de loop der jaren schreef. Klik op de titel(s) voor voorbeelden van mijn werk.