menu

Trainingen piramideschrijven

Het is de twijfel die schrijven zo moeilijk kan maken. Hoe verder? Wat nu? Met piramideschrijven maak je een einde aan die twijfel. Praktisch elke schrijfklus heeft er baat bij. Als je de principes ervan goed toepast, is het gedaan met het wanhopige zoeken naar een volgende zin, de gekmakende angst dat je dit artikel, rapport of blog nooit tot een fatsoenlijk einde zal kunnen brengen…

Piramideschrijven is min of meer hetzelfde als journalistiek schrijven, om precies te zijn het schrijven van een journalistiek nieuwsbericht. Wat is er gebeurd? Dat zet je in de kop. (Je begint dus met de kop.) Vervolgens bedenk je welke vragen de lezer heeft bij die kop. Die vragen beantwoord je een voor een in het bericht, de belangrijkste vraag eerst. Roepen de antwoorden nieuwe vragen op? Die beantwoord je meteen.

Grotere schrijfprojecten zijn aan de hand van dit principe (soms verbluffend) eenvoudig te structureren. Ten eerste wil je weten wie de lezer is. Ten tweede wil je weten wat de kernboodschap (de kop) is. Het is zo belangrijk te weten wie je lezer is, omdat je de inhoud van het stuk vervolgens laat bepalen door de vragen die deze specifieke lezer(sgroep) heeft bij de kernboodschap.

De trainingen worden gegeven aan een klein groepje: online drie of vier deelnemers, face to face drie tot zes deelnemers. Het gaat om twee trainingen van drie uur, een week na elkaar gepland. De deelnemers moeten rekenen op een uur voorbereidingstijd voor de eerste sessie. Ze krijgen na die eerste sessie een opdracht mee waar ze ongeveer twee uur mee bezig zullen zijn en die ze twee dagen voor de tweede sessie moeten inleveren.

De trainingen piramideschrijven kosten per persoon 445 euro exclusief btw. Heeft u bijzondere verzoeken? Bel of mail mij, dan stel ik een offerte op maat samen.